Składniki:

50 dag ziemniaków
2 jajka
2 dag mąki pszennej
3 dag mąki ziemniaczanej
Gałka muszkatołowa
25 dag gotowanego mięsa
1 czerstwa bułka
Cebula, majeranek, szczypiorek, sól, pieprz
4 łyżki oleju sól, pieprz

Wykonanie: Bułkę namoczyć i odcisnąć. Gotowane mięso zmielić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Połowę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i zeszklić. Wystudzić. Połączyć z mięsem i odciśniętą bułką. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorące ziemniaki zemleć lup przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać obie mąki, 1 żółtko, doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na pół centymetrowej grubości placek (najlepiej między dwoma kawałkami folii). Z ciasta wycinać kółka o średnicy około 8 centymetrów, na środku każdego kółka kłaść farsz, składać na pół, brzegi smarować żółtkiem i dokładnie zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pierogi na złoty kolor. Podawać posypane szczypiorkiem z surówką.