Składniki:
- 1 cebula
- 1 litr rosołu drobiowego
- 1 szklanka pomarańczowej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 10 ziaren pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- 2 liście laurowe
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Składniki:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Pieprz ucieramy w moździerzu. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na nim cebulę wraz z czosnkiem, aż cebula się zeszkli. Dodajemy curry, liście laurowe, imbir i soczewicę. Smażymy całość około 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wrzucamy pieprz i zalewamy wszystkie składniki ciepłym bulionem. Gotujemy do momentu, aż soczewica stanie się miękka, ale uważamy, aby jej nie rozgotować. Doprawiamy solą i pieprzem.