Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 litr rosołu drobiowego
  • 1 szklanka pomarańczowej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 liście laurowe
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz

Składniki:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Pieprz ucieramy w moździerzu. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na nim cebulę wraz z czosnkiem, aż cebula się zeszkli. Dodajemy curry, liście laurowe, imbir i soczewicę. Smażymy całość około 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wrzucamy pieprz i zalewamy wszystkie składniki ciepłym bulionem. Gotujemy do momentu, aż soczewica stanie się miękka, ale uważamy, aby jej nie rozgotować. Doprawiamy solą i pieprzem.