Jakie składniki będą nam potrzebne?

– boczek świeży 1 kg
– czosnek 2 ząbki
– sól
– pieprz
– majeranek

Jak przyrządzamy boczek pieczony?

Na początku przyprawiamy boczek według własnego uznania pieprzem i solą. Później rozkładamy na nim posiekane małe ząbki czosnku. Dodajemy sporo majeranku.
Przekładamy do naczynia, które przykrywamy i na dobrych kilka godzin wkładamy do lodówki.

W formie do zapiekania, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy boczek, zakrywamy papierem i przykrywamy pokrywką. Pieczemy w temperaturze 190 stopni.
Nie podam jak długo, bo to zależy od tego jaki boczek jest gruby. Należy sprawdzać to ręcznie…no może lepiej np. widelcem:)

Kiedy boczek będzie już miękki, zdejmujemy pokrywkę i papier, który była na wierzchu, włączamy górną grzałkę w piekarniku i zapiekamy jeszcze chwilkę, do momentu, aż na wierzchu boczku pojawi się rumiana skórka.