Składniki:

1 kg wieprzowiny
Pół litra rosołu (może być z kostki)
5 pomidorów
2 cebule
30 dag pieczarek
6 łyżek oleju
2 łyżki masła
2 łyżki czerwonego wina
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka śmietany
4 gałązki świeżego rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego)
Łyżka świeżego Oregano ( lub pół łyżeczki suszonego)
1 łyżka posiekanej zieleniny (natka, szczypiorek, liście selera)
Sól, pieprz, sól czosnkowa, majeranek

Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą czosnkową i majerankiem. Posypać rozmarynem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podpiec mięso. Dodać połowę posiekanej cebuli, podlać częścią rosołu i chwilę poddusić, a następnie wstawić do nagrzanego (200 stopni) piekarnika i piec przez 1,5 godziny. Resztę cebuli zeszklić na 2 łyżkach oleju, wsypać mąkę i lekko przyrumienić. Wlać wywar z pieczeni i wino. Wymieszać. Podsmażone na maśle pieczarki dodać do sosu wszystko razem podgotować. Przyprawić do smaku. Pomidory dusić na maśle razem z Oregano i ułożyć przy pieczeni. Sos podać osobno.