Składniki:

1 kg cielęciny pieczeniowej
10 dag słoninki
4 łyżki śmietany
Imbir, goździki, gałka muszkatołowa, vegeta, pieprz, sól,
Skórka otarta z połowy cytryny

Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, wymieszanymi przyprawami i skórką z cytryny. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Słoninę umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę, stopić na patelni i podsmażyć aż do zrumienienia mięso ze wszystkich stron, posypać vegetą, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i dusić ( w razie potrzeby podlewać kilkoma łyżkami wody). Pod koniec duszenia wlać śmietanę (śmietana powinna być 30%, gdyż inne mogą się zwarzyć). Doprawić sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać na gorąco z ziemniakami lub kopytkami. (Można tą podać na zimno jako przystawkę).