Składniki:

– mrożony szpinak – użyłam szpinaku rozdrobnionego Hortex 450 g

– 3 ząbki czosnku

– 1/2 cebuli

– makaron penne – w mojej sesji wzięła udział Lubella

– mały kubek śmietany słodkiej 12%

– pieprz, sól, szczypta bazylii

– ser Lazur niebieski (pół trójkąta)

– 3 łyżki oleju Kujawskiego

– garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Gotujemy makaron al dente, w tym czasie kroimy w kostkę cebulę, podsmażamy ją na patelni. Rozmrożony szpinak wkładamy na cedzak, dodajemy zgnieciony czosnek i dokładnie mieszamy. Wrzucamy szpinak na patelnię, podsmażamy, dodajemy przyprawy. Wlewamy śmietankę dokładnie mieszając, wrzucamy kawałki Lazura i mieszamy do rozpuszczenia. Nakładamy porcję szpinaku na makaron i posypujemy orzechami. Gotowe!