Składniki:

50 dag polędwicy wieprzowej
Marynata:
Szklanka białego wina
2 pęczki włoszczyzny
Listek laurowy
Ciasto:
30 dag mąki
0,1 litra wody
12,5 dag stopionego masła
Jajko
Pół łyżeczki soli
Farsz:
60 dag mielonej wieprzowiny
1 nieduży por
Kawałek selera
3 cebulki
Zielona pietruszka, szczypiorek, tymianek
Sól, pieprz
Polewa:
Szklanka rosołu drobiowego
3 łyżeczki namoczonej żelatyny
2 łyżki koniaku
Inne: jajko, tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie: Marynata: warzywa obrać, umyć i pokroić. Podane produkty wymieszać, zalać polędwicę, żeby cała była w marynacie i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Ciasto: z podanych produktów zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na taki sam czas jak polędwicę. Farsz: warzywa oczyścić, umyć i pokroić, poddusić na maśle. Ostudzić. Dodać mielone mięso, posiekaną zieleninę, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić gładką masę. Ciasto rozwałkować na dwa placki. Jeden ułożyć na natłuszczonej formie tak żeby 1 centymetr wystawał poza formę. Drugi placek przyciąć wg formy. Po środku zrobić mały okrągły otworek. Polędwicę wyjąć z marynaty i osuszyć. Na ciasto wyłożyć połowę nadzienia, na nim położyć polędwicę i pozostały farsz. Pozostałe części poza formą założyć na mięso, posmarować wodą i przyłożyć drugi placek, docisnąć. Zwinąć w rulonik kawałek pergaminu i włożyć w otworek w cieście, aby zbędna wilgoć ze środka mogła odparować. Piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić w formie do wystudzenia. Podgrzać rosół z koniakiem, dodać żelatynę, wymieszać i schłodzić. Włożyć lejek do ruloniku z pergaminu i wlać polewę. Chłodzić około 5 godzin, wyjąć rulonik i pokroić pasztet w plastry.