Składniki:

Pasta z soczewicy

  • 150-200 g soczewicy
  • 2 marchewki średniej wielkości.
  • 1 por (biała część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1/2 łyżki oregano
  • szczypta soli
  • olej

Przygotowanie: Soczewicę ugotować do miękkości, a prawidłowo rozgotować na papkę w niewielkiej ilości wody. Odsączyć na gęstym sitku i przełożyć do miski. Marchewkę zetrzeć na tarce, dusić na oleju, aż zmięknie, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką , curry i solą. Pora drobno pokroić, dusić na średnim ogniu, tak by był miękki. Marchewkę i pora dodać do soczewicy, wymieszać łyżką.
Pastę podaję z plackami z mąki pełnoziarnistej.

Pita z mąki pełnoziarnistej

  • 300 g mąki pszennej razowej (u mnie typ 1850)
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka fruktozy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ciepła woda

Przygotowanie: Do miski wsypać suche składniki. Wymieszać i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Wyropić elastyczne, dość miękkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno to zająć ok. 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 6 części i rozwałkować na podłużne placki. Piec na suchej, dobrze rozgrzanej patelni (użyłam patelni grillowej). Gotowe pity owinąć ściereczką, żeby nie wystygły.