Takie parówki w cieście, jakie dzisiaj proponuję możecie podać zarówno jako przystawkę na przyjęciu, obiedzie, kolacji jak i jako codzienną przekąskę. Ja podałam dodatkowo przepis na sos pomidorowy oraz dałam wskazówki co do podania z myślą o małym przyjęciu jednak oczywiście możecie zrezygnować z tego dodatku a parówki będą równie pyszne.

Potrzebne składniki:

Roladki:

  • około pół kg mrożonego ciasta francuskiego (1 opakowania ciasta francuskiego Frosty)
  • 12 plastrów pikantnego sera żółtego
  • 12 cienkich parówek
  • 1 żółtko
  • ziarna sezamu

Sos:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 naturalny serek topiony
  • pęczek świeżej bazylii
  • przyprawy (sól i pieprz)

Rozmrażamy ciasto francuskie a następnie płaty kroimy na prostokąty tak, aby wszystkich wyszło 12. Na każdym kawałku ciasta układamy plaster sera żółtego a następnie kładziemy parówkę, której końce nacinamy na krzyż na około 2 cm (potem końcówki parówek rozwiną się na zewnątrz jak płatki). Ciastem owijamy parówkę po przekątnej tak, aby jego końce nie nachodziły na siebie.

Blachę wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia i układamy na nim zawinięte w ciasto parówki.

Do miseczki wbijamy żółtko i roztrzepujemy je. Ułożone roladki smarujemy rozkłóconym jajkiem oraz posypujemy sezamem. Parówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 25 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos. Pomidory przekładamy do garnka i rozdrabniamy je za pomocą blendera lub po prostu widelcem. Powstałą masę podgrzewamy. serek topiony kroimy w kostkę i wrzucamy do pomidorów, gdy będą już ciepłe. Gdy serek się roztopi i sos zgęstnieje doprawiamy go pieprzem i solą oraz drobno posiekaną bazylią.

Po wyjęciu parówek w cieście na każdej robimy kleksa z sosu pomidorowego i zdobimy listkiem bazylii.

Smacznego!