Składniki:

  • 2 l mleka
  • 5 pomidorów
  • 1 cytryna
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki oleju
  • ½ łyżeczki ziaren kminu
  • 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżka ketchupu
  • ½ łyżki garam masala
  • ½ łyżki mielonego chilli
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • garść orzechów nerkowca
  • zielona papryczki chilli do dekoracji

Przepis:

Dzień wcześniej gotujemy mleko mleko i do gotującego się dolewamy sok z cytryny. Mleko powinno się ściąć. Oddzielamy serek od serwatki, a serwatkę przeciskamy przez gazę lub szmatkę. Powstały w ten sposób serek odstawiamy na noc do lodówki
Serek kroimy w kostkę. Orzechy nerkowca zalewamy wodą i namaczamy przez 15 minut, a następnie mielimy. Pomidory obieramy ze skórki i ćwiartujemy. Gotujemy przez 5 minut w ½ szklanki wody. Kiedy zmiękną, miksujemy wraz z wodą. Czosnek przepuszczamy przez praskę, imbir zcieramy.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Prażymy na nim kmin. Po chwili dodajemy masę czosnkowo-imbirową, smażymy przez 2 minuty i dodajemy masę pomidorową. Smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy kozieradkę, katchup,  kolendrę, garam masala, sol i chilli. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż olej oddzieli się od potrawy. Następnie dodajemy masę z orzechów nerkowca i gotujemy, mieszając przez 2 minuty. Podlewamy potrawę wodą i  gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Dodajemy kostki sera i odstawiamy. Do zimnej potrawy dodajemy mleko i jeszcze raz zagotowujemy. Trzymamy ją przez chwilę na wolnym ogniu, po czym podajemy gorące. Dekorujemy pokrojonymi papryczkami chilli. Najlepiej smakuje z ryżem lub chlebem naan.