Składniki:

  • 500 g kalafiora
  • 3 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2/3 szklanki białej mąki
  • 1/3szklanki mączki groszkowej
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka wody
  • ghee do smażenia

Przepis:

Marchewkę i cukinię obieramy po czym dzielimy na małe części. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Warzywa gotujemy na parze aż zmiękną. Wyjmujemy, osuszamy i studzimy. Mieszamy wszystkie suche składniki, aż do uzyskania płynnego ciasta. Rozgrzewamy ghee na patelni. Kawałki warzyw maczamy w cieście i smażymy na ciemnobrązowy kolor. Po wyjęciu pozbywamy się nadmiaru tłuszczu, osuszając je papierowym ręcznikiem.