Składniki na ok. 25-30 szt. (średniej wielkości ciasteczka):

3 jajka

1 szklanka brązowego cukru

1 szklanka mąki

całe opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

1 opakowanie płatków owsianych

1 masło

1 łyżeczka proszku do pieczenia

rodzynki (szklanka wystarczy, ale wszystko zależy od upodobań)

 

+ ewentualnie:

1 tabliczka mlecznej czekolady/posiekane orzechy/mix ulubionych czekolad (nam smakuje mieszanka z białą i mleczną)

Wykonanie:

Jajka, cukier i masło (proponujemy wyjąć je wcześniej z lodówki, żeby trochę się roztopiło lub na chwilę włożyć je do mikrofalówki – wiemy, że niektórzy studenci takie bajery posiadają) dokładnie wymieszać. Dodać cukier waniliowy i cynamon. Dosypać mąkę oraz płatki i dobrze wymieszać. Na koniec dosypać rodzynki (lub inne wymienione powyżej propozycje dodatków) i ponownie wymieszać. Ręką formować kulki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie zgniatać je i układać na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

 

Smacznego