Składniki:

  • 2 szklanki ryżu do sushi
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1-2 awokado
  • ok 12 plastrów wędzonego łososia
  • 4 plastry cytryny do dekoracji
  • liście bazylii do dekoracji
  • pasta wasabi
  • imbir marynowany
  • drewniana lub plastikowa foremka do sushi
  • folia spożywcza

Przygotowanie:

Przygotowania do sporządzenia Oshi Sushi rozpoczynamy od płukania ryżu. Do tego celu potrzebna nam będzie najlepiej szklana miska. Wsypujemy do niej ryż i nalewamy zimna wodę z kranu i delikatnie mieszamy ręką, żeby nie połamały się ziarna. Odlewamy wodę i ponownie nalewamy oraz mieszamy. Powtarzamy czynność ok 3-4 razy dzięki tej czynności szybciej pozbędziemy się skrobi. Po pozbyciu się ” mączki” ziarenka ryżu lśnią jak perełki, co jest ważne dla estetycznego wykonania sushi. Jeżeli woda jest już w miarę klarowna (nigdy nie będzie kryształowo czysta) zostawiamy w niej ryż do namoknięcia na czas około 30 min. Przekładamy ryż na sito i zostawiamy do momentu odsączenia wody. Gotujemy ryż w proporcjach 1:1. Jeżeli nalejemy za dużo wody zrobi nam się papka. Teraz wsypujemy ryż do garnka o grubym dnie, nalewamy odmierzoną ilość wody i gotujemy 2min. Po upływie 2min zmniejszamy płomień gazu, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 15-20min nie podnosząc pokrywki. W czasie, gdy nasz ryż się gotuje mamy czas na to, aby przygotować mieszankę z octu ryżowego (lub winnego), cukru i soli. W garnku mieszamy ocet, cukier oraz sól i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawiamy sobie mieszankę gdzieś na bok do wystygnięcia. Po upływie 15-20 min ryż powinien wchłonąć całą wodę. Teraz wyłączamy gaz, unosimy pokrywkę w celu wypuszczenia pary, ponownie przykrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy tak jeszcze na 10min. Po upływie 10 min przesypujemy ryż do większej miski i dodajemy nasza wcześniej przygotowaną i wystudzoną mieszankę octową (żeby nie przedobrzyć dodam, że na 1 szklankę ugotowanego ryżu powinniśmy dodać 1 łyżkę stołową mieszanki octowej) i dokładnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Teraz pozostawiamy ryż do całkowitego już wystygnięcia (nie należy wstawiać ryżu do lodówki, żeby się szybciej wystudził!). Teraz owoce awokado myjemy. Aby je obierać ze skórki musimy przeciąć je wzdłuż ostrym nożem, przekręcić połówki w przeciwnych kierunkach i rozkładamy. Dzięki temu mamy łatwiejszy dostęp do pestki, którą możemy już bez większego problemu wyjąć ze środka. Teraz owoce obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wędzonego łososia kroimy na kawałki szerokości foremki. Teraz przygotowujemy specjalną formę. W przypadku, gdy zakupiliśmy foremkę drewnianą zwilżamy ją wodą, po to, aby zapobiec przyklejaniu się ryżu do ścianek formy. Natomiast, gdy nie udało się nam zakupić drewnianej foremki tylko plastikową, to wtedy wykładamy ją folią spożywczą. Na folii układamy wędzonego łososia tak by miedzy kawałkami nie było żadnych odstępów. Teraz nakładamy warstwę ryżu całkowicie zakrywając powierzchnię ryby. Układamy pokrojone w cieniutkie plasterki awokado i kolejną warstwę ryżu do wysokości foremki. Teraz nakładamy taką „pokrywkę” i mocno dociskamy tak, aby ryz był mocno sprasowany. Następnie chwytamy foremkę, ściągamy ta pokrywkę, przykrywamy talerzem, na którym będziemy podawać Oshi Sushi i odwracamy. W ten sposób bez problemu wyjmiemy Oshi Sushi z foremki. Zdejmujemy folię. Następnie bardzo ostrym i zwilżonym nożem tniemy na kwadraty. Całość dekorujemy ćwiartkami cytryny i listkami bazylii. Podajemy z marynowanym imbirem i pastą wasabi.