Przepis na ogórki w zalewie curry.

2.5kg ogórków
3 cebule

2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu mielonego
2 łyżki papryki slodkiej mielonej
2 łyżki gorczycy
2 łyżki curry
2 łyżki pokrojonego koperku

Ogórki pokroić w ćwiartki (nie obierać ze skórki), cebule pokroić w piórka. Wymieszać razem i dodać wszystkie przyprawy. Pozostawić na 2.5 – 3 godz, mieszając co pół godziny.

Zalewa:
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
pół szklanki wody

Wszystko zagotować.

Po upływie ustalonego czasu, ogórki poupychać do słoików. Sok który puściły również dodać do słojów. Zalać zalewą. Czasami słoje należy uzupełnić wodą, gdyż ogórki mogą puścić różną ilość soku.

Ogórki są wspaniałe, zarówno jako dodatek do potraw, jak i do wódeczki.