Składniki:

  • 60—70 dkg ogórków (2 duże, długie ogórki)
  • 2 jaja (ugotowane na twardo)
  • sól
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 3—4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
 
Sposób wykonania:

Przygotować ogórki do nadziewania. Jaja obrać, posiekać. Rzodkiewkę opłukać, odciąć korzonki, zetrzeć na tarce o dużych otworach (kilka rzodkiewek odłożyć). Jaja, rzodkiewkę, śmietanę, koperek i szczypiorek siekany połączyć razem, osolić do smaku. Wydrążone ogórki napełnić sałatką z rzodkiewek, na wierzchu przybrać talarkami lub różyczkami z rzodkiewki. Ułożyć na szklanej tacy na liściach sałaty.

W ten sam sposób można napełniać ogórki surówkami z innych warzyw.