Dla tych, którzy postanowili przejść na dietę i dla tych, którzy po prostu lubią się zdrowo odżywiać dziś umieszczam przepis na pyszną, dietetyczną terrinę. Ja ser feta po prostu uwielbiam, ale Ci którzy za nim nie przepadają mogą go zamienić na chudy twaróg zmiksowany z jogurtem naturalnym i przyprawami :)

Potrzebne produkty:

  • 4 młode nieduże cukinie
  • 3 jędrne pomidory
  • 50 dag sera feta
  • 200 ml jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki żelatyny
  • szczypiorek
  • przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)

Najpierw pomidory wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, po czym zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w plastry.

Cukinie dokładnie myjemy. Tą, która ma najbardziej podłużny kształt kroimy w plastry, a pozostałe cukinie w podłużne paski. Cukinie blanszujemy, czyli wrzucamy na chwilę do wrzątku.

W misce rozpuszczamy żelatynę z wodą. Dodajemy jogurt i miksujemy. Stopniowo dokładamy ser feta. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku i jeszcze raz miksujemy tak, aby powstał gładki krem.

Podłużną formę (keksówkę) wykładamy folią aluminiową. Na dnie i na bokach układamy plastry cukinii. Środek wypełniamy 1/3 masy jogurtowo-serowej, na którą nakładamy plastry pomidora i paseczki cukinii. Pokrywamy to kolejną porcją masy, pomidorów i cukinii, a na to wykładamy resztę masy. Wierzch pokrywamy plastrami cukinii.

Formę przykrywamy folią aluminiową i kładziemy na nią deseczkę aby obciążyć terrinę tak by była zwarta. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!