Sezon owocowy trwa, poszukujemy szczególnie w ciągu gorącego dnia orzeźwiających smaków i aromatów, zatem proponujemy ciekawy przepis na specyficzne nadziewane pomarańcze.
– 2 pomarańcze średniej wielkości
– 2 jabłka
– 2 łyżki soku z cytryny
– 4 łyżki bardzo drobno utartego chrzanu
– sól, cukier, pieprz
Najpierw należy dokładnie wymyć nasze pomarańcze, wyszorować ich skórkę, a następnie sparzyć je wrzątkiem, osuszyć i przepołowić. Następnie bardzo delikatnie wyciągamy z nich miąższ. Obieramy ze skórki jabłka i ścieramy je na tarce z małymi oczkami. Skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie czerniały. Z pomarańczowego miąższu należy usunąć pestki i pokroić go bardzo drobno, następnie musimy połączyć miąższ z jabłkami, chrzanem i doprawiamy całość do smaku przyprawami i cukrem. Dokładnie mieszamy i wstawiamy na jakiś czas do lodówki. Teraz gotowym farszem możemy nadziewać nasze pomarańczowe połóweczki. Ta przystawka świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, jak i z wędlinami