Przepis na Musakę.

2 – 3 bakłażany (można je zastąpić ziemniakami, bądź też do musaki dodać i jedno i drugie)
60 dag mięsa mielonego
puszka pomidorów krojonych (lub całych, które później należy obrobić)
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy i zioła (oregano, bazylia, sól, pieprz)
30 dag startego twardego sera żółtego
3 cebule
oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
3 łyżki startego twardego sera żółtego
2 żółtka

Bakłażany (nie obierać ze skórki), pokroić w 0.5-1.0cm plastry, położyć na sitku i posolić. Odczekać ok. 30min, umyć w zimnej wodzie, osuszyć. Następnie, usmażyć na oliwie z oliwek (bardzo mała ilość) na patelni na złoty kolor. Jeśli dodajemy ziemniaki, należy je obrać ze skórki i pokroić na cieniutkie plasterki.

Cebulę pokroić na drobno i usmażyć na złoty kolor, w trakcie smażenia dodać pokrojony czosnek. Po usmażeniu, dodać mięso mielone i dokładnie mieszać widelcem, tak aby nie było dużych grudek, smażyć na średnim ogniu. Po ok. 15min, dodać koncentrat, pomidory z puszki (lub obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory). Dusić jeszcze 10 min, dodać przyprawy i zioła.

Sos beszamelowy:
Do garnka średniej wielkości dajemy masło i roztapiamy na ogniu. Dodajemy mąkę i zostawiamy na ogniu 1 min., mieszając intensywnie trzepaczką kuchenną. Zestawiamy z ognia i dodajemy 3 szklanki zimnego mleka, mieszając intensywnie trzepaczką. Ponownie dajemy na ogień i mieszamy 5- 8 min. Dodajemy sól, pieprz. Następnie, dodajemy 3 łyżki sera żótego startego na grupych oczkach i mieszamy. Jak wszystko ładnie się rozpuści, zestawiamy z ognia i dodajemy 2 zółtka, mieszając intensywnie. Sos gotowy.

W naczyniu żaroodpornym (bądź gęsiarce –  niektórzy wiedzą o czym mowa ), wyłożyć usmażone bakłażany (ziemniaki, lub jedno i drugie), na nie wyłożyć porcje mielonego, następnie znowu porcję bakłażanów (ziemniaki, lub jedno i drugie) i znowu mielone i na koniec bakłażany (ziemniaki, lub jedno i drugie). Na samej górze polewamy sosem beszamelowym, przykrywamy i do piekarnika (180 stopni) na 30 – 40 min.
Po 20 min pieczenia, wyciągnąć z piekarnika i posypać serem żółtym. Ponownie wsadzić do piekarnika, ale już bez przykrycia. Dopiec do końca.
Smacznego.