Skład­niki:

2 jajka
160 ml mleka
75 g roz­to­pio­nego masła

1 łyżeczka cukru wani­lio­wego
225 g mąki pszen­nej
90 g drob­nego cukru do wypie­ków
1 łyżka proszku do pieczenia

8 łyżek kon­fi­tury lub dżemu pomarańczowego

Wszyst­kie skład­niki powinny być w tem­pe­ra­tu­rze pokojowej.

Do więk­szego naczy­nia wbić jajka, wlać mleko, masło, wani­lię i wymieszać.

Dodać prze­siane suche skład­niki i wymie­szać do połączenia.

Formę do muf­fi­nek wyło­żyć papi­lot­kami. Wyło­żyć do nich cia­sto do połowy wysko­ści papi­lotki. Na sam środek poło­żyć duży kleks kon­fi­tury, przy­kry­wa­jąc go cienką war­stwą ciasta.

Piec w tem­pe­ra­tu­rze 190ºC przez około 20 — 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Cze­ko­la­dowa glazura:

150 ml śmie­tany kre­mówki
150 g gorz­kiej cze­ko­lady (70%), posie­ka­nej
wiórki cze­ko­la­dowe (cze­ko­lada starta na tarce)

Śmie­tanę pod­grzać w małym gar­nuszku, do zago­to­wa­nia. Zdjąć z pal­nika, dodać posie­kaną cze­ko­ladę. Odsta­wić na kilka minut, aż cze­ko­lada się roz­topi, następ­nie wymieszać.

Gęstą gla­zurą ozdo­bić muf­finy i posy­pać wiór­kami czekolady.