Muffinki są bardzo wdzięcznym rodzajem „słodkości”. Robi się je szybko, łatwo, właściwie im bardziej niedbale, tym lepiej. Kolejna wersja muffinek, tym razem zdrowsza, prawie, że dietetyczna – bo pełnoziarnista. Chciałam sprawdzić, czy wyjdą tak samo smaczne, wyszły :) Poniżej przepis:

Skład:

3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej żytnio-razowej
1/4 szklanki mąki pszennej
pół szklanki brązowego cukru
duże jajko
pół szklanki mleka
45 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
1 duży banan

Sposób przygotowania:

Suche składniki należy wymieszać w misce, dodać posiekane orzechy. Masło roztopić, lekko przestudzić i dodać do niego jajko i mleko. Przelać wymieszane płynne składniki do suchych i lekko wymieszać (tak, by zostały grudki). Dodać pokrojonego banana i jeszcze trochę przemieszać. Przełożyć do blachy na muffinki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 25-30 minut.