Składniki:

2 ziemniaki

2 cebule

2 ząbki czosnku

150 g zielonego groszku

3 marchwie i selery z nacią

200 g kabaczka

200 g boczku albo bekonu

½ główki małej włoskiej kapusty

200 g ryżu

2 łyżki oleju

po 1 łyżce: (szałwii, estragonu, natki pietruszki)

150 g starego sera,

pieprz i sól

Pokrojony boczek wsypać do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażyć. Dodawać

po kolei pokrojone w kostkę warzywa: marchew, selery, cebulę i czosnek. Gdy cebula zmięknie, dolać mniej więcej 2l wody i dorzucić pozostałe składniki bez ryżu i ziół. Gotować przez około 40min, następnie dodać ryż i zioła, gotować jeszcze przez 20min. Kiedy wszystko będzie miękkie, doprawić pieprzem i solą oraz posypać tartym serem.