Ciasto ( na 2 mazurki )
– 25 dag margaryny
– 3 szklanki mąki
– paczka cukru waniliowego
– 3 żółtka
– 1, 5 szklanki cukru pudru

Składniki do ozdoby:
– puszka gotowego kajmaku
– płatki migdałów
– orzechy włoskie
– kandyzowana skórka pomarańczowa
– rodzynki

Przepis na Wielkanocny mazurek kajmakowy. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy dłońmi, aż powstanie jednolite ciasto, o plastycznej konsystencji, (ciasto lekko się klei-dlatego warto zwilżyć ręce wodą).

Gotowe ciasto lekko rozwałkujemy, wycinamy dwa prostokąty, lub jeśli wolimy by mazurki były okrągłe, forujemy z ciasta dwie kulki i rozwałkowujemy.

Układamy ciasto na wysmarowanej tłuszczem blaszce, i wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Ciasto musi się zarumienić.

Upieczone studzimy.

Ozdoby:
Puszkę z gotowym kajmakiem lekko podgrzewamy, dzięki czemu lepiej będzie się rozsmarowywał, na całej powierzchni mazurków. Gdy masa będzie dokładnie rozsmarowana układamy na brzegach mazurków połówki orzechów włoskich, tworząc rancik. Z rodzynek, płatków migdałowych i kandyzowanej skórki pomarańczy układamy kwiatki.