Przedstawiam Wam przepis na tradycyjny, wielkanocny mazurek cytrynowy, ale nie tylko, bo z ciasta wyjdą też pyszne babeczki a krem lemon curd jest doskonałym dodatkiem do wielu wypieków.  Kruche ciasto to idealna podstawa ciast a w połączeniu ze słodko-kwaśnym kremem z cytryn tworzy niecodzienne połączenie.

 

Kruche ciasto

składniki:

350 g mąki krupczatki

50 g cukru

100 g zimnego masła

1 łyżka śmietany 18 %

2 żółtka

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy je nożem na małe kawałki. dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, którą zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. Kiedy ciasto będzie schłodzone wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy, przekładamy na kwadratową blaszkę, z części ciasta robimy wałeczki i układamy na brzegach formy, ewentualnie ciasto wykładamy do foremek do babeczek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok 20 minut aż się zarumieni.

Lemon Curd

składniki:

sok i skórka starta z 3 małych cytryn

3/4 szklanki cukru

2 całe jajka

2 żółtka

80 g masła

Cytryny musimy sparzyć, następnie ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki i wyciskamy sok z cytryn usuwając pestki. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Wszystko dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, potem jeszcze przez kilka minut gotujemy aż krem zacznie gęstnieć. Gorący krem przelewamy przez sito aby mieć pewność, że nie powstaną grudki. Krem wylewamy na ciasto, dekorujemy wg uznania.

Smacznego