• 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • ghi lub olej do smażenia
  • 3 szklanki jogurtu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka rozgniecionych owoców ( truskawek, jagód, brzoskwiń itp. )

Przepis:

Mieszamy cukier puder z mąką i dodajemy tyle wody lub mleka, aby powstało gęste ciasto ( jak na racuchy ). W głęboki garnku rozgrzewamy tyle tłuszczu, aby ciasto mogło w nim pływać. Wlewamy ciasto do tłuszczu powoli, starając się formować z niego kulki. Wyjmujemy je po około 6-8 minutach. Kulki powinny mieć kolor złotobrązowy. Odsączamy na ręczniku i odstawiamy.
Przygotowujemy sos z roztartych owoców, jogurtu i cukru. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy. Sos przelewamy do pucharków i wrzucamy do każdego kulki. Odstawiamy przynajmniej na 15 minut, aby kulki dobrze się nasączyły sosem.