Składniki:

Spód czekoladowo-orzechowy:

100g ciemnej czekolady (70% kakao)

100 ml śmietany 30%

25 g orzechów włoskich

25 g pistacji

Pianka malinowa:

500 g malin

3 łyżki wody

1,5 łyżeczki żelatyny

300 ml ubitej śmietany

100 ml cukru

50 ml wody

Sposób przygotowania:

Spód: Czekoladę drobno posiekaj, nastepnie zagotuj śmietanę, polej nią czekoladę i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Orzechy drobno posiekaj, dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj. Następnie przełóż do pucharków i odstaw do ostygnięcia.

Pianka: Zagotuj maliny z trzema łyżkami wody, kiedy się rozpadną, przecedź je przez sitko i odstaw do ostygnięcia. Żelatynę zalej wodą, a śmietanę mocno ubij. Zagotuj cukier z 50 ml wody i gotuj przez kilka minut, następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę i odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj  maliny z zalewą cukrową i dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj i gotową masę przełóż do pucharków. Odstaw do lodówki.