Jest to ciasto trochę inne, bo bez mąki.

Składniki:

3 szklanki maku

1 i 1/2 szklanki cukru

1 i 1/3 margaryny

9 jajek

4 łyżki kaszy manny

3 łyżki kakao

rodzynki

60 dag jabłek

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem + żółtka. Dodać margarynę i dalej ubijać. Dodać mak 2 razy, przekręcony przez maszynkę, mannę, 2 łyzeczki proszku do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać 60 dag utartych na tarce jarzynowej jabłek. Piec 50 minut w 200 stopni C.  Ja ten makowiec piekę w tortownicy. Wierzch dekoruję polewą czekoladową lub jasną masą. Ostatnio bardzo ugościłam przyjaciół na moich Urodzinach takim makowcem. Najlepsze było to, że  ciasto goście jedli pierwszy raz w życiu. Odchodząc każdemu wręczyłam przepis.