Składniki:

  • 3 szklanki ryżu do sushi
  • 3 szklanki wody
  • filet świeżego łososia (można użyć ryby maślanej lub tuńczyka)
  • ok 20 szparagów (najlepiej młodych i cienkich)
  • 2 marchewki marynowane (poniżej podaję przepis jak taką marchewkę zrobić samemu)
  • olej roślinny
  • prażone ziarna sezamu
  • 1-2 opakowania prasowanych alg Nori (pakowane są po 6-10szt.)
  • pasta Wasabi
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 6 łyżek octu ryżowego lub winnego
  • 3 łyżeczki soli
  • marynowany imbir
  • sos sojowy (lub inny sos, na który mamy ochotę)
  • mata bambusowa

Marynata do marchewki:

  • 0,5kg marchewki średniej wielkości
  • 1 szklanka octu ryżowego
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Marchewkę myjemy, skrobiemy małym nożykiem. Kroimy na pół i jeszcze raz na pół tak, żeby powstały nam gotowe słupki 0,5cm , które później będziemy wykorzystywać do robienia Sushi. Teraz przygotujemy mieszankę octu, cukru i soli. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu dokładnie mieszając. Zanim marynata będzie gotowa, marchewkę układamy w jakimś podłużnym naczyniu i polewamy gorącą marynatą. Całość zostawiamy do następnego dnia.

Przygotowanie:

  1. Przygotowania do sporządzenia Maki Sushi rozpoczynamy od płukania ryżu. Do tego celu potrzebna nam będzie najlepiej szklana miska. Wsypujemy do niej ryż i nalewamy zimna wodę z kranu i delikatnie mieszamy ręką, żeby nie połamały się ziarna. Odlewamy wodę i ponownie nalewamy oraz mieszamy. Powtarzamy czynność ok 3-4 razy dzięki tej czynności szybciej pozbędziemy się skrobi. Po pozbyciu się ” mączki” ziarenka ryżu lśnią jak perełki, co jest ważne dla estetycznego wykonania sushi.
  2. Jeżeli woda jest już w miarę klarowna (nigdy nie będzie kryształowo czysta) zostawiamy w niej ryż do namoknięcia na czas około 30 min. Przekładamy ryż na sito i zostawiamy do momentu odsączenia wody. Gotujemy ryż w proporcjach 1:1. Jeżeli nalejemy za dużo wody zrobi nam się papka.
  3. Teraz wsypujemy ryż do garnka o grubym dnie, nalewamy odmierzoną ilość wody i gotujemy 2min. Po upływie 2min zmniejszamy płomień gazu, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 15-20min nie podnosząc pokrywki.
  4. W czasie, gdy nasz ryż się gotuje mamy czas na to, aby przygotować mieszankę z octu ryżowego (lub winnego), cukru i soli. W garnku mieszamy ocet, cukier oraz sól i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawiamy sobie mieszankę gdzieś na bok do wystygnięcia.
  5. Po upływie 15-20 min ryż powinien wchłonąć całą wodę. Teraz wyłączamy gaz, unosimy pokrywkę w celu wypuszczenia pary, ponownie przykrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy tak jeszcze na 10min.
  6. Po upływie 10 min przesypujemy ryż do większej miski i dodajemy nasza wcześniej przygotowaną i wystudzoną mieszankę octową (żeby nie przedobrzyć dodam, że na 1 szklankę ugotowanego ryżu powinniśmy dodać 1 łyżkę stołową mieszanki octowej) i dokładnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Teraz pozostawiamy ryż do całkowitego już wystygnięcia (nie należy wstawiać ryżu do lodówki, żeby się szybciej wystudził!).
  7. Młode szparagi wystarczy tylko umyć, osuszyć z nadmiaru wody i odciąć zdrewniałe końcówki. Przygotowane szparagi wkładamy do garnka lub na patelnię, nalewamy wodę i blanszujemy tak ok. 3min. Po upływie 3min odlewamy wodę, wykładamy szparagi na deseczkę i kroimy na kawałki długości 8-9cm i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  8. W tym czasie przygotujemy filet z łososia, który płuczemy, osuszamy ręcznikiem bądź czystą ścierką i kładziemy na desce. Rybę kroimy bardzo ostrym nożem na pół wzdłuż tułowia i chwytając wąską część od strony ogona odcinamy mięso od skóry. Odkrawamy tez reszki tłuszczyku i ości, jeżeli takowe się nam przytrafią. Zawijamy rybę w folie aluminiową i wkładamy do lodówki na 1h, ułatwi to nam krojenie.
  9. Po upływie 1h łososia możemy z łatwością pokroić na paseczki grubości ok. 1cm i skropić sokiem z cytryny i troszkę osolić. Dodam, że paseczki łososia a także innych składników powinny mieć długość listków Nori.
  10. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny obsmażamy łososia tak ok 3min, przekładamy na czystą ściereczkę lub ręcznik, co pozwoli nam pozbyć się nadmiaru tłuszczu, który pozostaje na rybie podczas smażenia i pozostawiamy do wystygnięcia.
  11. Mając już przygotowane wszystkie składniki możemy przejść do dalszego przygotowania naszego Maki Sushi z łososiem. Listek alg Nori możemy łamiemy na pół i układamy na macie bambusowej. Należy pamiętać, aby płat Nori kłaść zawsze błyszczącą stroną do dołu. Na matowej stronie listka, na samym jego środku, wilgotną ręką nakładamy wystudzony ryż. Warstwa ryżu powinna być grubości ok. 1cm i powinna pokryć tak 2/3 listka (zostawiając wolny margines po bokach). Przez całą długość tej warstwy ryżowej robimy taki jak gdyby kanalik, i na jego środku rozsmarowujemy Wasabi.
  12. Układamy teraz paseczek łososia, szparagów i przygotowanej wcześniej marynowanej marchewki. Posypujemy odrobiną prażonego sezamu.
  13. Przechodzimy teraz do zwijania rulonu. Trzymając w rękach brzeg maty i liść Nori, zaczynamy zwijanie rolady. Musimy cały czas dociskać, ponieważ rulon musi być ściśle zwinięty. Przesuwamy matę i kończymy robienie rulony.
  14. Gotowy rulon, możemy wstawić do lodówki na ok. 30min do 1h co ułatwi nam krojenie. Kroimy rulon bardzo ostrym nożem na kawałki wielkości kęsa i układamy na talerzu. Podajemy z sosem sojowym lub innych przez nas wybranym oraz marynowanym imbirem.