Składniki:

(porcja dla 2 osób)

– ok 200g makaronu pełnoziarnistego penne

– pół opakowania mrożonego szpinaku

– 3 ząbki czosnku

-jogurt naturalny

-serek President  naturalny lub ziołowy

-oregano, bazylii

-pieprz i sól do smaku

– różyczki brokuł do dekoracji (opcjonalnie)

– starty ser żółty

– parmezan

 

Pokrojony w kostkę czosnek rumienimy na dosłownie kilku kroplach oliwy dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy przez dłuższa chwilę, opakowanie serka mieszamy i gotujemy, doprawiamy ziołami sala i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy jogurt naturalny uważając żeby się nie zważył.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie alldente, odcedzamy i do jeszcze gorącego dodajemy ser żółty i zostawiamy na chwile pod przykryciem aż ser się roztopi.

Makaron dzielimy na dwie porcję i polewamy sosem szpinakowym, dekorujemy różyczkami brokuł, parmezanem i świeżym rozmarynem.

SmacznegoJ