Składniki:

  • 400 g szpinaku mrożonego, lub 200 – 300 g świeżego posiekanego drobno
  • 100 g sera gorgondzola lub podobnego
  • 80 – 100 g makaronu typu „kształtki” (rurki, świderki itp.)
  • 1 cebula, posiekana drobno
  • 1 – 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, przyprawy i zioła
  • oliwa lub olej

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam cebulę i czosnek. Podsmażam całość 3 – 5 minut.
  2. Dorzucam szpinak. Jeśli jest mrożony, to wcześnie odcedzam go z nadmiaru wody. Podsmażam go na patelni do 10 minut.
  3. W tym czasie nastawiam osoloną wodę i gotuję w niej makaron do czasu aż stanie się „al dente”,
  4. Zmniejszam ogień. Ser, pokrojony w drobniejsze kawałki, wrzucam na patelnię i mieszając pozwalam mu się roztopić.
  5. Dodaję śmietanę a całość doprawiam do smaku przyprawami i ziołami.
  6. Na patelnię wrzucam odecodzny makaron i dokładnie mieszam.

Podawanie:

Posypane serem.