Składniki:

0,5 kg makaronu ( rurki, świderki, kolanka)
80 dag zielonych szparagów
¾ szklanki gęstej śmietany 30%
3 łyżki masła
1 łyżka otartej skórki z jednej
¼ szklanki soku z cytryny
Zielona pietruszka
2 startego parmezanu
Sól, pieprz

Wykonanie: Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy. Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe części, resztę pokroić na centymetrowe kawałki i ugotować na parze, przełożyć na sito i przelać zimną wodą. W rondelku podgrzać masło ze śmietaną, dodać skórkę i sok z cytryny, doprawić do smaku solą, wymieszać i zdjąć z ognia. Włożyć makaron i szparagi, wlać 3 łyżki wywaru, delikatnie wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać na małym ogniu. Dodać zieloną pietruszkę, całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i posypać tartym serem.