Składniki:

0,5 kg kapusty włoskiej
2 litry bulionu (może być z kostki)
O,5 kg makaronu
2 łyżki oliwy
20 dag gotowanej szynki
0,2 litra śmietany
2 łyżki soku z cytryny
10 dag tartej bułki
10 dag masła
Sól, pieprz, słodka mielona papryka

Wykonanie: Kapustę przekroić, wyciąć głąb i pokroić na paski. Bulion zagotować, włożyć makaron i gotować 5 minut, dodać pokrojoną kapustę i gotować następne 5-10 minut. Masło i oliwę rozgrzać, wsypać tartą bułkę, pieprz i paprykę. Z powstałej masy zrobić małe kluseczki. Szynkę pokroić w paseczki o szerokości 1 centymetra. Odcedzić makaron z kapustą (wywaru nie wylewać). Wymieszać makaron z kapustą z szynką. Całość włożyć do naczynia żaroodpornego, doprawić solą i pieprzem. Na wierzch wyłożyć kluseczki z tartej bułki. Zapiekać około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Z pozostałego bulionu zrobić sos łącząc go ze śmietaną. Podawać razem.