Składniki:

1 mały kalafior
30 dag brokułów
25 dag makaronu penne
4 pomidory
Masło 25 dag mozzarelli
20 dag śmietany
2 jajka
Zielona pietruszka
Sól, pieprz

Wykonanie: Warzywa oczyścić, umyć. Kalafior obgotować (8 minut) w osolonej wodzie, wyjąć i odsączyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić i odstawić. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę, pokroić w kostkę. Mozzarellę pokroić w plastry. Kalafiora brokuły podzielić na małe różyczki. Wszystko doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem włożyć porcję makaronu, przykryć wymieszanymi warzywami i wyłożyć resztę makaronu. Śmietanę rozbełtać z jajkami, doprawić solą i pieprzem i polać po makaronie. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. Pod koniec zapiekania na wierzchu ułożyć plastry sera. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką.