Dzisiaj chciałam Wam zaproponować makaron w troszkę innym wydaniu. Przepis nie zawiera mięsa ale oczywiście jeśli nie potraficie się bez niego obejść możecie dodać podsmażonego kurczaka choć najlepiej pasowałby smażony, cienko pokrojony boczek. Pomidory możecie zastąpić tymi z puszki, dodajcie wtedy także zalewę ale wówczas zmniejszcie ilość koncentratu.

Potrzebne składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 3 duże pomidory
  • 50 g drobnego makaronu
  • 1 duża cebula
  • 6-8 sztuk pieczarek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kostka sera żółtego pikantnego
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • zioła i przyprawy (sól, pieprz, tymianek)

Cukinie myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążamy środek. Wnętrze cukinii odrobinę solimy i odstawiamy na około 10-15 minut aby puściła soki. Po upływie tego czasu odlewamy sok.

W tym czasie obieramy cebulę i czosnek i kroimy je w drobną kosteczkę. Pieczarki płuczemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy cebulkę, czosnek a gdy cebulka się delikatnie zeszkli dodajemy pieczarki i całość chwilkę dusimy.

Pomidory wkładamy do miseczki, sparzamy je gorącą wodą i obieramy ze skórki, po czym kroimy je w kostkę i dodajemy do pieczarek i cebulki. Całość podsmażamy. Następnie dodajemy surowy makaron oraz koncentrat pomidorowy i całość dusimy pod przykryciem przez około 7-10 minut aż makaron się lekko podgotuje. Całość doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem i mieszamy.

Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone cukinie, które układamy na blaszce nasmarowanej oliwą. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut.

Ser żółty ścieramy na tarce najlepiej o najmniejszych oczkach i 5 minut przed końcem pieczenia wysuwamy blaszkę i posypujemy serem wszystkie cukinie.

Smacznego!