Składniki:

40 dag wołowiny
Ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 marchewka
Pół selera
Puszka całych pomidorków
1 łyżka mąki pszennej
2 duże cebule
50 dag makaronu
Zioła prowansalskie
Bazylia
Papryka
Sól, pieprz

Wykonanie: Mięso wołowe umyć i zmielić. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, włożyć mięso, czosnek, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ciągle mieszając smażyć przez około 15 minut. Cebule, seler i marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Rozgrzać pozostały olej na drugiej patelni, wrzucić warzywa, zrumienić, obsypać mąką, dodać pomidory, wymieszać i dusić 10 minut. Dodać do warzyw mięso, przyprawić solą, pieprzem,papryką i ziołami. Dusić 15 minut. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Podawać polany zrobionym sosem pomidorowym.