Składniki:
40 dag makaronu typu spaghetti
0,5 kg pomidorów z puszki
40 dag tuńczyka w oleju ( z puszki)
2 łyżki oleju
10 czarnych oliwek bez pestek
5 zielonych oliwek bez pestek
2 łyżki kaparów
Sól, pieprz

Wykonanie: Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju, dokładnie osączyć. Pomidory dusić z łyżką oleju około 5 minut. Tuńczyka włożyć na sitko i osączyć, rozgnieść widelcem i dodać do pomidorów. Oliwki czarne przekroić na połówki, zielone pokroić w paski. Oliwki wymieszać z kaparami i dodać do pomidorów z tuńczykiem, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos gotować około 10 minut. Ponownie doprawić i wymieszać z makaronem. Podawać z sałatą doprawioną sosem winegret.