Składniki:

50 dag makaronu penne
15 dag płatków migdałowych
5 dag startego parmezanu
2 kromki tostowego chleba
4 łyżki oliwy z oliwek
4 dag kwaśnej śmietany
2 pory
Bazylia, sól, czarny pieprz

Wykonanie: Na rozgrzanej suchej patelni uprażyć płatki migdałowe ciągle mieszając aby się nie przypaliły. 10 dag migdałów i pieczywo tostowe zmiksować. Oliwę wymieszać ze śmietaną, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Pory oczyścić, umyć, i pokroić w cienkie plasterki. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Pory obgotować 5 minut w osolonej wodzie. Pory i makaron odcedzić, wymieszać z sosem migdałowym. Rozłożyć na talerze (4 porcje) posypać resztą płatków migdałowych i parmezanem. Przystroić listkami bazylii.