SKŁADNIKI:

0,50 kg mąki pszennej
Olej (4 łyżki)
2 jajka
2 cebule
1 łodyga selera naciowego
2 marchewki
35 dag mielonego mięsa
30 dag pomidorów
Sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
10 dag sera żółtego

Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, 3 łyżki oleju, wymieszane jajka, i trochę mniej niż pół szklanki letniej, przegotowanej wody, wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na godzinę. Cebule oczyścić, pokroić w kostkę i poddusić na łyżce oleju. Marchewkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Mięso mielone wymieszać z cebulą i podsmażyć, dodać warzywa i dusić około 5 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ciasto na makaron rozwałkować, pokroić w kwadraciki i ugotować w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju. Odcedzić, ułożyć na talerzu, dodać sos mięsno-warzywny i posypać natką i żółtym serem.