Składniki:
40 dag makaronu spaghetti
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
1 marchewka
Pół korzenia pietruszki
8 dag masła
125 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
30 dag mięsa mielonego
2 łyżki przecieru pomidorowego
25 dag pomidorów z puszki
Natka pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
125 ml czerwonego wina
8 dag startego parmezanu sól, pieprz

Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Cebulę oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Marchewkę, seler i korzeń pietruszki oczyścić i dokładnie umyć. Pokroić w kostkę. W rondlu roztopić masło, wrzucić warzywa i poddusić. Dodać mięso, podsmażyć, a następnie wlać bulion mięsny. Dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki, natkę pietruszki i pozostałe zioła, wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i dusić 40-50 minut na małym ogniu. Wlać wino i jeszcze 5-10 minut trzymać na ogniu. Podawać z makaronem posypanym parmezanem.