Składniki:
20 sztuk makaronu ( bardzo duże muszle)
25 dag pieczarek
25 dag sera ricotta
5-7 dag szynki
2 cebule
Pół papryki czerwonej
Pół papryki żółtej
Pół szklanki tartego parmezanu
Zielona pietruszka
3 łyżki masła
Puszka pomidorów
Oliwa
Czosnek
Sól, pieprz

Wykonanie: Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju, odcedzić. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kosteczkę. Masło rozgrzać,wrzucić cebulę, zeszklić, do cebuli dodać pokrojoną w kostkę szynkę i umytą pokrojoną drobno paprykę. Smażyć około 5 minut. Pieczarki, oczyścić, pokroić w plasterki dodać do pozostałych warzyw, smażyć ciągle mieszając aż odparuje płyn. Przestudzić. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszać z serem ricotta i natką pietruszki. Farszem napełnić makaronowe muszle, ułożyć w żaroodpornej formie, posypać parmezanem. Zalać sosem zrobionym z zeszklonej cebuli i zmiksowanych pomidorów doprawionych na ostro. Sos wlać do formy z makaronem i zapiec przez 20-25 minut.