Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 200 g pieczarek, obranych i pokrojonych
  • 50 – 70 g krótkiego makaronu typu świderki, rurki itp.
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • garść rukoli, pokrojonej drobno
  • sól, pieprz, przyprawy (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam nań cebulę, czosnek i mięso. Podsmażam przez kilka minut, mieszając.
  2. Dorzucam pieczarki. Podsmażam je kilka minut a potem duszę pod przykryciem 5 – 7 minut aż zmiękną.
  3. Na patelnie dokładam kolejne łyżki śmietany i szybko mieszam. Śmietanie nie zetnie się, spokojnie.
  4. Na końcu dodaję rukolę i  przyprawy, które nadadzą całej potrawie charakter.
  5. W osobnym garnku gotuję makaron. Gdy jest gotowy, wrzucam go na patelnię i dokładnie mieszam z mięsem, warzywami i śmietaną.