Składniki:

25 dag białej fasoli (z puszki)
50 dag makaronu wstążki
20 całych krewetek
Cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Szklanka bulionu rybnego
2 łyżki balsamicznego octu
1 pęczek bazylii
Sól, pieprz

Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce oliwy. Fasolę osączyć z zalewy na sitku, opłukać pod bieżącą wodą i dobrze osączyć. Fasolę połączyć z cebulą i czosnkiem, zalać bulionem rybnym i gotować na wolnym ogniu około 5-6 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem balsamicznym. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przyrządzić krewetki: oddzielić głowy, ogony wyjąć ze skorupy, usunąć czarne jelito. Opłukać pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osuszyć. Usmażyć na reszcie oleju. Wymieszać z fasolą. Układać na makaronie. Posypać bazylią pokrojoną w paski. Oprószyć pieprzem.