Składniki:
25 dag makaronu spaghetti
7 łyżek oleju
15 dag mąki pszennej
Szklanka mleka
1 jajko
20 dag wędzonej szynki
2 jabłka
2 cebule
0,30 litra białego wina
10 dag orzeszków piniowych
100 ml śmietany
Pieprz, sos tabasco
2 średnie pomidory
Zielona pietruszka

Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z łyżką oleju. Mąkę dokładnie roztrzepać z mlekiem i jajkiem, posolić i odstawić. Cebulę obrać, posiekać i poddusić na łyżce oleju. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki i razem z pokrojoną w paseczki szynką dodać do cebuli krótko dusić. Wlać 200 ml wina i zagotować. Orzeszki uprażyć i zmiksować z 30 ml śmietany, podgrzać na 1 łyżce oleju, dodać pozostałą część śmietany i wina, wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem oraz tabasco. Pomidory pokroić w kostkę i razem z posiekaną natką dodać do sosu. Makaron podzielić na 4 porcje; każdą podsmażyć na łyżce oleju, zalać porcją ciasta naleśnikowego i usmażyć. Na każdym omlecie kłaść farsz jabłkowy i zawinąć. Polać sosem.