Składniki:
0,5 kg makaronu (świderki)
0,75 dag wołowiny gulaszowej
2 łyżki francuskiej musztardy
50 ml czerwonego wytrawnego wina
Pieprz
2 jagody jałowca
12 dag cebuli szalotki
25 dag dyni
15 dag pieczarek
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
15 dag gęstej śmietany
Zielona pietruszka
Sól, pieprz

Wykonanie: Musztardę wymieszać z winem, pieprzem i jałowcem, włożyć do jednej miski z mięsem, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Szalotki obrać, dynię pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić i pokroić. Obsmażyć mięso na mocno rozgrzanym oleju, dodać szalotki i razem dusić 2 minuty. Oprószyć mąką i dodać marynatę, w której było mięso, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykryć i dusić około 1,5 godziny. Po godzinie duszenia dodać dynię i pieczarki. Na koniec wymieszać ze śmietaną i zieloną pietruszką. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i podać na ciepłych talerzach z gulaszem.