Składniki:

25 dag makaronu muszelki (lub podobnego)
1 cebula
5 dag przetartych pomidorów
10 dag słodkiej śmietany 30%
2 małe cukinie
2 pęczki bazylii
Oregano
Sól, pieprz
2 łyżki masła
5 dag startego parmezanu

Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie (około 9 minut), odcedzić, przelać na durszlaku zimną wodą i dobrze osączyć. Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na na 1 łyżce masła, dodać przetarte pomidory i śmietanę, doprawić oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos zagotować i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu. Cukinie oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Pokroić w plastry i udusić na reszcie masła. Dodać do makaronu i delikatnie wymieszać. Bazylię posiekać (można zostawić parę całych listków do dekoracji) i wymieszać z makaronem. Wszystko polać sosem i posypać serem.