Składniki:
25 dag makaronu wstążki
50 dag bakłażanów
50 dag pomidorów
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
Pęczek bazylli
5 dag startego parmezanu
Sól, pieprz

Wykonanie: Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Bakłażany oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w grube plastry, posypać solą, przykryć i odstawić na pół godziny. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w małą kostkę. Bakłażany wypłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć bakłażany z obu stron po 2 minuty. Zmiażdżyć obrany czosnek i dodać do warzyw, krótko poddusić i dodać pomidory. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusić jeszcze 5-8 minut. Makaron rozłożyć na talerzach, na makaron wyłożyć bakłażany z sosem, posypać startym parmezanem i bazylią.