Składniki:

30 dag makaronu kokardki
15 dag pieczarek (najlepiej małych)
Pęczek rzodkiewki
Dojrzałe awokado
Pół pęczka dymki
Pół pęczka zielonej pietruszki
Puszka tuńczyka w sosie własnym
Parę łyżek bulionu
4 łyżki ziołowego octu
1 łyżka musztardy
Sól, pieprz, cukier

Wykonanie: Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Oczyścić pieczarki, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć i w zależności od ich wielkości pokroić w ćwiartki lub ósemki. Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę, zdjąć skórkę i pokroić w plasterki. Bulion wymieszać z musztardą i octem, doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i cukrem. Dodać osączonego na sicie tuńczyka, rzodkiewki, i awokado oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać z makaronem i odstawić na pół godziny.