Składniki:

25 dag makaronu typu spaghetti
4 duże strąki papryki
1 kg pomidorów
1 pęczek bazylii
2 łyżki masła
2 cebule
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 łyżki startego parmezanu
Sól, pieprz.

Wykonanie: Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Pomidory z gałązką bazylii dusić z łyżką masła około 20 minut. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i umyć. Cebule oczyścić i pokroić w kostkę. Oba warzywa wrzucić do gorącego bulionu i gotować około 15 minut. Odcedzić, paprykę wyjąć z cebuli. Makaron ugotować na pól twardo, odcedzić i polać roztopioną 1 łyżką masła, wymieszać. Pomidory przetrzeć przez sitko, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 8 łyżek sosu pomidorowego wymieszać z bazylią, ugotowaną cebulą i makaronem. Farszem tym napełnić połówki papryki i posypać serem. Podawać z resztą sosu pomidorowego.