Składniki:

10 dag makaronu penne
5 łyzek chudego mięsa mielonego (drób, cielęcina)
1 jajko
Cebula
1,5 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka oliwy
Natka pietruszki
Pół szklanki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
Suszona bazylia
Sól, pieprz

Wykonanie: Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Opłukać i posiekać drobno zieloną pietruszkę. Cebulę i natkę połączyć z mielonym mięsem, wbić jajko, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wyrobić na gładką masę. Dłonie zmoczyć wodą i z mięsa formować małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego). W rondelku zagotować niedużą ilość osolonej wody, delikatnie włożyć mięsne kuleczki i gotować około 10-15 minut pod przykryciem. Zagotować dużą ilość osolonej wody, wrzucić makaron i ewentualnie dodać łyżkę oliwy lub masła i ugotować al dente. Nie przelewać zimną wodą. Zrobić sos: roztarty czosnek połączyć z przecierem pomidorowym i oliwą, doprawić bazylią i wlać do mięsnych kulek na 5 minut przed końcem gotowania. Makaron rozłożyć na ciepłych talerzach i polać sosem z kulkami.