Składniki:
35 dag makaronu penne
Sól
Łyżka oleju
6 marchewek
8 dag masła
2 sardele
Zielona pietruszka
Czarny pieprz

Wykonanie: Makarom penne ugotować w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju. (Makaron ma być al dente). Marchewki obrać, dokładnie umyć i pokroić w plasterki lub słupki. Sardele oczyścić, dokładnie opłukać, drobno pokroić. Pokrojoną marchewkę dusić 5 minut na rozgrzanym maśle, stale mieszając, dodać rozdrobnioną rybę, wymieszać i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zieloną pietruszkę dokładnie opłukać i osuszyć, drobno posiekać. Połowę natki dodać do marchewki i delikatnie wymieszać. Makaron dodać do marchewki i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać resztą zielonej pietruszki.