Składniki:
- dzwonki łososia (ok. 1/2 kg)
- szpinak mrożony (200g – 250g)
- cytryna
- czosnek (4 – 6 ząbków)
- śmietana 18% (3 łyżki)
- sól, pieprz (do smaku)
- ser mozzarella (200-250g)
Przygotowanie: Łosoś: Dzwonki z łososia umyć, osuszyć. Ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Rybę skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową. Zamarynowaną rybę włożyć do lodówki na około dwie godziny.
Szpinak: Szpinak wrzucić na patelnię, na której dusimy, aż do momentu,w którym się rozmrozi oraz odparuje nadmiar wody. Dodajemy szpinak przeciśnięty przez praskę oraz śmietanę, doprawiamy do smaku. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym uprzednio odrobiną masła.
Na zamarynowanego łososia wykładamy szpinak, przykrywamy. Całość zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie posypujemy serem i pieczemy kolejne 10 minut.
Do tak zapiekanego łososia można dodać również świeże pomidorki koktajlowe lub pomidory suszone.
Smacznego!