Składniki:

  • dzwonki łososia (ok. 1/2 kg)
  • szpinak mrożony (200g – 250g)
  • cytryna
  • czosnek (4 – 6 ząbków)
  • śmietana 18% (3 łyżki)
  • sól, pieprz (do smaku)
  • ser mozzarella (200-250g)

 

Przygotowanie:                                                                                                                                             Łosoś:                                                                                                                                                                         Dzwonki z łososia umyć, osuszyć. Ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Rybę skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową. Zamarynowaną rybę włożyć do lodówki na około dwie godziny.

Szpinak:                                                                                                                                                              Szpinak wrzucić na patelnię, na której dusimy, aż do momentu,w  którym się rozmrozi oraz odparuje nadmiar wody. Dodajemy szpinak przeciśnięty przez praskę oraz śmietanę, doprawiamy do smaku. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym uprzednio odrobiną masła.

Na zamarynowanego łososia wykładamy szpinak, przykrywamy. Całość zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie posypujemy serem i pieczemy kolejne 10 minut.

Do tak zapiekanego łososia można dodać również świeże pomidorki koktajlowe lub pomidory suszone.

Smacznego!